Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Bluetooth en afstand?

  • Andre

    Klopt het dat maximale afstand nu 10 meter is? Is het mogelijk dat bij upgrades langere afstanden kunnen worden behaald?

    Groet,

    Andre

  • Chiron

    De bluetooth specificatie zegt dat de gevoeligheid minimaal -70dBm moet zijn en dat de zender iniedergeval 0dBm (lees 1 miliWatt) moet kunnen maken. In deze minimale configuratie is de gemiddelde haalbare afstand 10 meter.

    Echter, de maximale gevoeligheid is niet gespecificeerd. De ontvangst gevoeligheid van een product kan bv ook -90dBm. De theoretische grens is uit te rekenen met de formule K*T*B*F*SNR. Deze zal ergens bij -95dBm liggen zo uit mijn hoofd. De zender mag maximaal 20 dBm (lees 100miliWatt) in Europa hebben en 30dBm (lees 1 Watt) in USA. In deze combinatie van zender en ontvanger is het gemiddelde berijk vele honderden meters. Ik heb zelf testen gedaan en een kilometer is in het vrijeveld dan ook wel haalbaar.

    Kortom, 10 meter is de gemiddelde afstand in een huis bij een product dat de minimale waarden van de bluetooth specificatie gebruikt. Enkele honderden meters is haalbaar als de fabrikant besluit de uiterste grensen van bluetooth aan te houden.

    De bedoeling van Bluetooth is om een zo goedkoop mogelijke digitale radio verbinding te maken zodat het voor een paar gulden in een product gezet kan worden. Daar is de specificatie op aangepast. Het zal dus erg moeilijk worden voor een andere standard om zo goedkoop te kunnen worden. Je moet in dit geval wel tevreden moeten zijn met de geringe afstand van 10 meter. het zou bv je infra rood verbinding kunnen vervangen.

    Bluetooth is echter in de ISM band. Dit is een frequentieband rond de 2,4 GHz. Deze band is wereldwijd vrijgegeven zonder dat er een licentie voor nodig is. Dus geen dure UMTS licenties. Een nadeel hiervan is dat bv je magnetron ook in deze ISM band werkt. De magnetron heeft een interne straling van wel 800 Watt (lees bijna 60dBm) op 2,4GHz. En de uitgestraalde energie is soms wel 30dBm. Dit kan betekenen dat als de buurman de magnetron aan zet dat jij ineens geen goede bluetooth verbinding meer hebt.

    Er zijn nog meer stoorsignalen mogelijk in de bluetooth band.

    Chiron